Ik vind emoties en gevoelens echt super interessant maar ook erg lastig. Ik heb niet altijd zin in bepaalde emoties en gevoelens, ze komen ook nog vaak opdagen wanneer het eigenlijk niet uitkomt (volgens het hoofd dan). Maar wat ze meebrengen is eigenlijk nog veel groter en interessanter dan wat wij kunnen beseffen.

Ze komen met een persoonlijke boodschap, een functie, ze vertellen ons wat wij zijn gaan geloven, waar de pijn en de overtuiging zit, maar ook de herinnering. Ze vertellen ons waar wij blij van worden, waar ons hart sneller van gaat kloppen, wat ons passie is of waar wij nog naar verlangen. Ze hebben altijd een boodschap en dat maakt het juist super interessant.

Sinds ik met paarden, volwassenen, kinderen en groepen werk ben ik veel bewuster geworden van wat er met mij en de ander gebeurd (en dus ook met het dier ;-)) en vaak waarom. Ik zie dus nu hoe belangrijk emoties en gevoelens zijn en hoe ze voor ons kunnen werken.

Een valkuil kan zijn dat je jouw emoties/gevoelens wilt onderzoeken ( of onderdrukken) terwijl je er nog midden in zit en het bijna geen tijd geeft om het echt te doorvoelen. Gevolg is dat je dan eigenlijk nog langer erover doet om het echt te begrijpen (hier zit o.a. ook het innerlijke gevecht). Terwijl als je eerst jezelf leert om te ervaren en te doorvoelen (ook wel te laten stromen) dan komt het begrijpen bijna altijd vanzelf of met een beetje hulp natuurlijk. Neem een voorbeeld aan hele jonge kinderen, als zij boos zijn of verdrietig dan laten ze dit al snel zien in hun uiting. Ze geven zich over aan het gevoel en even later zijn ze weer vrolijk verder aan het spelen. Ze hebben (nog) geen oordeel op wat ze voelen en kunnen zich daar beter aan over geven. Nu hebben wij als volwassenen de extra tool om het ook nog te leren begrijpen.

Ik ga niet liegen het is (en vooral in het begin zoals met alles eigenlijk) niet echt makkelijk. Maar hoe vaker je dit voor jezelf onderzoekt en hoe vaker je dit met jezelf aangaat hoe krachtiger je wordt en hoe dichter je bij jezelf komt/blijft.

Zoals eerder genoemd hebben emoties en gevoelens verschillende functies. Voor mij is samen met de ervaring toch echt vergeving en begrip hebben naar jezelf toe de belangrijkste functie. Hierin zit aanvaarding en de liefde voor jezelf waardoor je dit automatisch kan doorvoeren naar een ander toe.

VREDE!